Комисия за защита от дискриминация

Начало

Комисия за Защита от Дискриминация

За кампанията

 

В края на 2017 г. Комисията за защита от дискриминация (КЗД) постави началото на Национална кампания „Достъпна България“. Това се прави, защото години наред проблемите на хората с увреждания в сферата на достъпната среда остават нерешени и касаят цялото общество. Освен това съгласно Закона за защита от дискриминация КЗД има правомощията да започне решаването им.

Проблемите пред хората с увреждания са много, но за разлика от всички други, които изискват законодателни решения, политическа воля и обществен консенсус, в сферата на достъпната среда всички тези предпоставки са налице. Има ясно законодателство, има очевидна политическа воля от всички, съществува и ясен обществен консенсус по този въпрос. Никой не спори, че достъпност трябва да се изгради. Спори се по методите и способите за реализиране на тази достъпност, но не и относно това, че тя трябва да я има. Решени сме да спазим закона, а той е категоричен – изграждането и поддържането на недостъпна среда е дискриминация.

В КЗД ние имаме правомощия да работим по проблемите с недостъпността, правили сме го, правим го и ще продължим да го правим. Въпреки това обаче сме наясно, че проблем, който не е решен в продължение на десетилетия, не може да се реши единствено и само с действия на тази или онази институция, колкото и оправомощена и целенасочена в действията си да е тя. Необходимо е национално усилие. Това е и причината още в началото да сме приобщили и публични личности, като вратите ни са отворени за всички институции и известни с авторитет и влияние хора, които искат да се включат. Считаме, че решаването на този проблем е национална задача, а не само наша. Да, ние ще сме „гръбнакът“ на тази инициатива, но сами няма да успеем да решим всичко. Затова чрез медиите и с една всеобща подкрепа се надяваме да доведем кампанията до успешен завършек. Като част от тази подкрепа би била подаваната информация от граждани от цялата страна за недостъпна архитектурна среда, която може за бъде пращана на email: kzd@kzd,bg, и по тел. 02/807303.

 

 

Left navigation menu

Bulgarian English French German Russian