Комисия за защита от дискриминация

Начало

Комисия за Защита от Дискриминация

КЗД с 210 нови преписки за недостъпна среда за април и май

Комисията за защита от дискриминация образува общо 210 нови преписки за недостъпна среда. Това става след обстойни проверки в цялата страна през месеците април и май. Очакването на Комисията е между 80 и 120 нови преписки да се образуват ежемесечно, като това се реализира в рамките на безсрочната кампания на КЗД „Достъпна България“.

Комисията припомня, че по всяка преписка, ако се установи, че има недостъпна среда за хора с увреждания, институцията има право да налага първоначална глоба в размер до 2000 лева, а ако нарушението не се отстрани в срок, глобите могат да достигнат до 20 000 лева за всяка отделна преписка.

„Достъпна България“ за нас е кауза и считаме, че създаването на достъпна среда е принципен въпрос. Всеки обществен обект трябва да стане достъпен за хора с увреждания. Ние сме добронамерени, включително даваме сертификати за достъпна среда, щом някъде тя е реализирана качествено. Но трябва да има яснота, че не се притесняваме да приложим цялата строгост на закона там, където няма изграден достъп за хората с увреждания“, заяви председателят на Комисията за защита от дискриминация доц. д-р Ана Джумалиева.

Новообразуваните в КЗД преписки са разпределени на пети специализиран постоянен заседателен състав на Комисията, в който участват Златина Дукова, д-р Владимира Стоименова и Петър Кичашки. Новите производства ще се водят основно срещу доставчици на комунални услуги, телекоми, банки, застрахователни дружества, държавни и общински институции и др.

 

Пресцентър на КЗД, Любомил Панев, 0896 64 64 03, 0887 48 93 25

 

 

Left navigation menu

Bulgarian English French German Russian