Комисия за защита от дискриминация

Начало

Комисия за Защита от Дискриминация

Представители на КЗД участваха в чествания по повод 30+ годишнината на Институцията на Комисаря за Администрация и човешки права на Република Кипър

От 1 до 3 декември 2022 г. по покана на кипърския Комисар на Администрация и защита на човешките права Мария Стилиану Лотидес, д-р Владимира Стоименова - Делийска, член на Комисията за защита от дискриминация, и Марта Малетз, младши експерт в отдел АПMС на КЗД, участваха в чествания по повод 30+ годишнината на Институцията на Комисаря за Администрация и човешки права на Република Кипър.

Честванията започнаха с коктейл в Галерия Левентис в Никозия, където беше излъчено кратко празнично видео за работата на кипърската институция, след което поздравителни думи изказа Мария Стилиану Лотидес. Последва награждаването на първия омбудсман Никос Хараламбус, а поздравителни думи към участниците каза и Никос Анастасиадес, президент на Република Кипър. Към пожеланията се присъединиха президентът на Асоциацията на средиземноморски омбудсмани и гръцкият омбудсман Андреас Потакис. Последва обиколка из галерията. Тази вечер на чествания беше широко отразена в кипърските медии.

На 2.12.2022 г. в хотел Хилтън Никозия се проведе конференция “30+ години от създаването на институцията на кипърския омбудсман: Върховенството на закона, принципи и обмен на добри практики при прилагането на компетенциите на институцията омбудсман като инструменти за по-добро насърчаване и защита на основните човешки права”, която започна с церемония по откриването и встъпителни думи на Анита Деметриу, председател на Камарата на парламента, Мария Стилиану Лотидес, Крис Фийлд, президент на Международния институт на омбудсмана и омбудсман на Западна Австралия (видео съобщение), Емили О’Райли, европейски омбудсман (видео съобщение), и г-н Андреас Потакис. За принципите на върховенството на закона в контекста на защитата на правата на човека говориха Георгиос Сергидес, съдия от Европейския съд по правата на човека, д-р Ричард Къркъм, професор в Университета на Шефилд, д-р Амар Двайк, генерален директор на Палестинската независима комисия за правата на човека, и Мариам Чифликян от Службата на защитника на човешките права на Армения.

За ролята на омбудсмана в спазването на върховенството на закона се включиха и д-р Естер Бен-Хаим, ръководител на Службата на омбудсмана и Службата на държавния контрольор и омбудсмана на Израел, Марино Фардели, граждански защитник на регион Лацио и президент на Националната координация на италианските омбудсмани, Калиопи Ликоварди, гръцки заместник-омбудсман по въпросите на равното третиране и член на борда на Еквинет, Еринда Баланка, народен защитник на Албания, Дмитро Лубинец, комисар на украинския парламент по правата на човека (видеопослание), и Денис Кононенко, ръководител на отдела за наблюдение и запазването на правата на справедлив процес и процесуалните права.

Конференцията приключи с изявления за ролята на националните институции по човешки права и използването на добри практики и инструменти за по-добро насърчаване и защита на човешките права. В този панел се включиха Мария Гавунели, президент на гръцката Национална комисия по правата на човека, Габриел Алмейда, старши служител в Европейската мрежа на националните институции по правата на човека, и Ева Соботка от Агенцията на ЕС за основните права и г-жа Татяня Москалкова руски Върховен комисар по правата на човека (чрез ZOOM).

На 3.12.2022 г. гостите посетиха Хирокития, неолитно селище от втората половина на 7 в. пр. Хр., което е добавено в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Туристическата обиколка приключи в село Лефкара, известно с изработка на сребърни изделия и бродирани ленени платове.
 

Left navigation menu

Bulgarian English French German Russian