Комисия за защита от дискриминация

Начало

Комисия за Защита от Дискриминация

Регионалният представител на КЗД за Област Варна проведе информационна среща

На 27 юни 2023 г. Орлин Кисьов, регионален представител на КЗД за Област Варна, проведе информационна среща в Регионалната организация на Съюза на глухите в България. Присъстващите бяха информирани за компетенциите и правомощията на Комисията за защита от дискриминация, както и за безсрочната нейна кампания – „Достъпна България“. Обсъдиха се възможностите за организиране на бъдещи съвместни инициативи с информационна и превантивна насоченост.

Координаторът на регионалната организация на Съюза на глухите във Варна г-жа Радка Стойкова представи дейностите, които развива организацията – от  културно-просветни до рехабилитационни. Варненската организация на глухите е единствената в България, която разполага със собствен рехабилитационен център, където се предлагат: слухово-речева терапия, танц терапия и др. Членовете на съюза развиват и приложни изкуства и фотография. Те редовно участват на фестивали на художественото творчество, на които заради достойното представяне печелят призови места.

По време на срещата стана ясно, че от месец февруари в Община Варна е назначен служител, който владее жестомимичен език. Това подобрява
значително нивото на обслужване на глухите граждани, които се затрудняват при ползването на административни услуги. С назначаването на този служител Общината прави малка стъпка в полза и на кампанията „Достъпна България“ на Комисията за защита от дискриминация, като доказва, че общинските услуги са вече по-достъпни за хора, лишени от слух.

 


 

Left navigation menu

Bulgarian English French German Russian