Комисия за защита от дискриминация

Начало

Комисия за Защита от Дискриминация

Представители на КЗД почетоха с присъствие паметта и делото на виден политик

На 12 септември 2023 г. д-р Владимира Стоименова, член на КЗД, и инж. Наско Атанасов, член на КЗД, присъстваха на официалната церемония в град Дупница по откриването на паметник на видния местен общественик и политик Димитър Икономов. Той е депутат в 25-ото Народно събрание и един 43-мата депутати, които през 1943 година застават открито срещу натиска за депортирането на българските евреи.

Според историци борбата за спасяването на българските евреи в действителност започва именно Димитър Икономов. Той бил първият депутат, който научава за готвената депортация и уведомява за това Димитър Пешев – заместник-председател на 25-ото Народно събрание.

Паметникът е направен по инициатива на Леонид Хаздай, председател на Регионалната организация на евреите „Шалом“ – Дупница, заместник-председател на Организацията на евреите в България „Шалом“ и организатор на събитието.

Монументът беше открит от министъра на правосъдието Атанас Славов и проф. д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България „Шалом“.

От името на Комисията за защита от дискриминация Владимира Стоименова и Наско Атанасов поднесоха венец на паметника и представиха поздравителен адрес за събитието.

С присъствието си почит към делото на Димитър Икономов, което несъмнено е голяма историческа значимост, отдадоха още посланиците на Германия и на Украйна, областният управител Александър Пандурски, кметът на града Методи Чимев, представители на Централния израелтянски духовен съвет, общественици и граждани.

 

Left navigation menu

Bulgarian English French German Russian